HTML

Bunyevácz Zsuzsa írásai

Friss topikok

Címkék

A FIFA döntés margójára 2.

2013.02.21. 17:39 Bunyevácz Zsuzsa

A FIFA döntés margójára 2.

A FIFA nem régiben hozott döntése alapján úgy látszik, csak a magyarok „bűnösök,  kirekesztők, rasszisták”. Nézzünk hát körül a „művelt Nyugaton! Vagy talán kezdjük Izraelben, ahol egy friss hír szerint a palesztinok csak elkülönített járatokon utazhatnak egy főleg arabok lakta izraeli városban. Vajon mit szólna az emberi jogokra oly érzékeny Nyugat, ha nálunk a cigányok csak elkülönített járatokon utazhatnának?

De ugorjunk vissza az időben néhány évtizedet! A második világháború után az európai kontinens keleti felén a demokrácia álarca alatt berendezkedett a kommunista rezsim. Az emberi jogokra oly érzékeny Nyugatot nem érdekelte a „málenkij robotra”, a Gulagokra elhurcolt kb. hétszázezer ember, akik döntő többsége sohasem térhetett vissza hazájába. Az alapvető szabadságjogok felszámolása, a választási csalások, az államosítás, a kitelepítés, a kollektivizálás stb. úgy tűnik, nem érte el Nyugat ingerküszöbét. És semmilyen nemzetközi fórumon nem merült fel, hogy Magyarországon, békeidőben mit keres a szovjet hadsereg! A demokráciára oly nagy figyelmet fordító Nyugat szótlanul tűrte az emberi jogok sárba tiprását.

Ahogy az elszakított területeken élő magyar polgári lakosság szörnyű sorsa se váltotta ki tiltakozásukat. A háború után Felvidéken elkezdődtek a tömeges deportálások – a három nagyhatalom jóváhagyásával!  Dobos László felvidéki Kossuth-díjas író szerint a szlovákiai magyarságot 1945-49 között szervezett, programozott népirtással pusztították.  Dr. Edward Beneš 1945. február 16-án a londoni rádióban elhangzott beszédében tudatta a világgal, hogy az új kormány nem csak a német, hanem a magyar kisebbséget is felszámolni óhajtja. A benesi dekrétumok az összefoglaló neve mindazoknak az elnöki rendeleteknek, amelyeket köztársasági elnök a második világháború alatt, valamint 1945 májusa és októbere között kibocsátott. Legsúlyosabb rendelkezései a német és magyar kisebbség egészére vonatkozó kollektív háborús bűnösként történő megbélyegzése, valamint e jogi alapállásból történő mindennemű vagyoni javaik elkobzása - minderre alig van példa az újkori civilizáció történetében. Tízezreket deportáltak télvíz idején. Vagyonukat állami felügyelet alá helyezték, közalkalmazottakat elbocsátották, nyugdíjukat megvonták, a magyar nyelv használatát betiltották stb. Az 1950-es népszámláson  345 ezren vallották magukat magyarnak, ez az 1941-es adatokhoz viszonyítva 407 ezerrel kevesebb (!).

 Folytassuk talán az Egyesült Államokkal! Tény, ez volt az első ország, amely nukleáris fegyvereket alkalmazott. A második világháború végén okkal hihették azt az emberek, hogy a náci Németország és a fasizmus legyőzése után végre rájuk köszönt majd a felhőtlen boldogság. Megsemmisült a „Gonosz”, a bűnösök a nürnbergi perben elnyerték méltó büntetésüket. Létrejött az ENSZ-t, elsősorban a nemzetközi béke biztosítására.  Semmi akadálya sem volt tehát a békének és a biztonságnak. De nem ez nem valósult meg. Vajon miért nem? A szörnyű világégés után vajon ki akart még háborúzni? Az Egyesült Államok, amely1947-től gyakorlatilag folyamatosan háborút visel. Gore Vidal szerint így tartja fenn a gazdaságát. 2002-ben megjelent könyvében sorolja azt a több száz háborút, amelyeket Pearl Harbor és 2001. szeptember 11. között indítottak – gyakran megelőző csapásként - a kommunizmus, a terrorizmus, a kábítószer és más ellenségek ellen. Tényleg mindig Amerika volt a jó? – kérdi. (Zárójelben jegyezzük meg, hogy a „megelőző csapás” nem új a történelemben. Hitler jogi szakértője, Carl Schmitt dolgozta ki a „megelőző háborúik” igazolására.)

És azóta? Irak, Afganisztán… Irán? Valószínűsíthetjük, hogy a legtöbb emberi jogi sértést az Egyesült Államok követte el ez idáig, elsősorban Afganisztánban és Irakban. De említhetjük a guantanamoi támaszpontot, ahol ítélet nélkül tartanak fogva embereket. Barack Obama ugyan megígérte, hogy hatalomra jutása után egy évvel bezáratja, de nem tette. Viszont Nobel-békedíjat kapott. És még néhány példa az emberi jogok iránt oly érzékeny Egyesült Államokról: 1968-ban közel ötszáz fegyvertelen civilt mészároltak le amerikai katonák által My Lainál, Vietnamban. Az áldozatok zöme nők, gyerekek és az idősek voltak. A nők közül sokat meg erőszakoltak, testük megcsonkították.  Az iraki háborúval kapcsolatban nyilvánosságra került videók arról árulkodtak, hogy amerikai helikopterek “lőjjük szét őket” videójátékot játszottak, aminek célja az volt, hogy minél több ember géppuskázzanak le a legrövidebb időn belül: Bagdad utcáin sétáló, buszban ülő vagy egy épületbe bemenő embereket lőnek cafattá a nehéz fegyverzetű Apache helikopterek. Emlékezni kell továbbá az amerikaiak visszafogott vihogására, amikor a “járulékos gyilkosság” jön szóba. Ez alatt ők a különböző országokban folyamatosan végbemenő, civilek százainak drónok általi megölését értik, amelyek darabokra tépik áldozataikat. Soha nincs ezért bocsánatkérés, nem is beszélve az ártatlanok kártérítéséről. .. és nehéz elfelejteni  a kamera előtt pózoló amerikai katonákat is áldozataik holtteste mellett…  Viszont az ENSZ Biztonsági Tanácsában az USA-nak van vétójoga, ami mindig elég annak biztosítására, hogy a tanács ne tudja bíróság elé vinni.

Az már csak hab a tortán, hogy olyan hírekkel is találkozni, hogy Egyesült Államokban az igazságügyi minisztérium közlése szerint diszkriminációs kölcsönzési gyakorlat folyt, legalábbis a 2004-2009-es időszakból erre utaló bizonyítékok kerültek elő. A minisztérium az ország több államában, nagy számban lelt föl megkárosított személyeket. A Wells Fargo Bank 175 millió dollár kártérítést kényszerül fizetni, mert éveken át hátrányos feltételekkel adott kölcsönt fekete bőrű és latin-amerikai származású ügyfeleinek. A minisztérium polgári jogi osztálya szerint Chicago körzetében például egy 300 ezer dolláros jelzálogkölcsönért az afroamerikai ügyfelekkel 2007-ben 2937 dollárral többet fizettettek vissza, mint egy fehérrel. Miamiban a faji alapon kiszabott túlzott kamat ugyanabban az évben egy latin-amerikai számára 2538, egy fekete-amerikai számára 3657 dollár pluszkiadást okozott!!! Ja, és az se zavarja a jogvédőket, hogy az Egyesült Államok több államában még halálbüntetés van!

A hazánkat állandóan rasszizmussal, antiszemitizmussal, az emberi jogok megsértésével vádló művelt Nyugat ingerküszöbét nem éri el az sem, ami Izraelben folyik. Ilan Pappe izraeli professzor azokhoz a történészekhez tartozik, akik bírálják a zsidó államot. Izrael etnikai tisztogatást végez a kezdetben 90 százalékos többségű palesztinok között  – állapítja meg. Szerinte ez nem véletlenszerű, hanem egy titokban lefektetett terv része, amit már1948-ban kidolgoztak. A terv végrehajtása során az őslakos palesztinoknak több mint a felét, 800 ezer embert űztek el, 531 falut romboltak le, 11 városrészt ürítettek ki. A terv rögzítette a palesztin lázadók és pénzügyi támogatóik megölését, a palesztin szállítási és közlekedési rendszer szétrombolását, életformáik megkárosítását stb.  Benny Morris egyetemi tanár, történész bizonyítva látja, hogy a cionista vezetők kezdettől támogatták a palesztinai arabok kiköltöztetését. Előre megfontolt etnikai tisztogatásnak tartja a történteket. Norman Finkelstein szintén egyetemen oktat, nemzetközi kapcsolatokat és politikai elméletet. Könyveiben részletesen foglalkozik a zsidóknak a palesztinokkal szembeni bánásmódjáról. A térképről letörölt palesztin falvak százaival, nőkkel és gyerekekkel való embertelen bánásmódjával, a deportáltak borzalmas helyzetével, a börtönbeli kínzásokkal stb. Mindezek „nagyon messze vannak a nemzetközi jog normáitól” – írja.A helyzet napjainkra nemhogy nem javult, hanem még tragikusabb lett. Ma a Gáza-övezetben például már humanitárius katasztrófa fenyeget. Az Izrael által elrendelt blokád az ott élő másfél millió lakost legalapvetőbb emberi szükségleteitől is megfosztja. A külvilágtól szinte teljesen el vannak zárva, megbénult az oktatás és az egészségügy helyzete, szegénység élelmiszerhiány. A víz- és szennyvízhálózat az összeomlás szélén. Életmentő műtétet csak Izraelben lehet végezni, de a blokád miatt oda nem jutnak el. Izrael nyersanyagokat se enged be, az ipari termelés nagy rész leállt. Irdatlan mennyiségű fekália önti el Gázát, víztározókba szivárog, mérgező lehet. Izrael például azzal is bünteti Gáza lakosait, hogy nem engedi át a határon azokat a szükséges dolgokat, amely segítségével a szennyvízelvezető rendszert működtetni akarják . Az Európai Parlament állásfoglalása szerint 2006 júniusa óta az izraeli katonai műveletek több mint 350 ezer ember halálát okozták. A cél a polgári infrastruktúra, a lakóépületek, tömeges elpusztítása, kórházak, klinikák, iskolák lerombolása, a vízhez, élelemhez, elektromos áramhoz való hozzájutás megtagadása, a mezőgazdasági területek elpusztítása. Elérte a humanitárius válság a katasztrofális szintet.  Egy izraeli lap szerint az izraeli hadsereg gyermekek ellen visel háborút – de ez semmi, azokhoz képest, amelyet néhány magyar szurkoló követett el.

Ahogy a Ruandában 1994-ben legyilkolt majd’ egymillió ember, vagy 1915-16-ban az örményeket irtó törökség (egymillió halott) se váltott ki különösebben heves reakciókat. De ejtsünk szót a Nobel-békedíjas Európai Unióról is! Ahol máig érvényben lehetnek a Benes-dekrétumok! Az állandóan demokráciáról és toleranciáról papoló Unióban magyarokat foszthatnak meg állampolgárságuktól, nyelvük használatától, ősi szimbólumaik viselésétől…  Ebben az Unióban csak mi vagyunk a kirekesztők és rasszisták, noha a nálunk fejlettebb országok sem tudták integrálni a cigány lakósságot: Az olaszoknál a katonaság, a rendőrség, a csendőrség, a nemzeti gárda együttműködésének köszönhetően ledózerolták a cigányok telepeit, a külföldieket kíméletlenül kitoloncolták. A hatvanmilliós Olaszországban pár százezer balkáni bűnöző cigány váltotta ki mindezt – de mi vagyunk a rasszisták a 10 milliós lakósággal, ahol kb. 800 ezer roma él. A franciák felégetik a cigánytáborokat, lakóit kiutasítják az országból. Csehországban több helyütt falakat húztak fel a településeket rettegésben tartó cigányok lakónegyedei köré. A szlovákok sem bánnak kesztyűs kézzel a cigánybűnözőkkel – gondoljunk csak a 2004-es cigánylázadás leverésére. Spanyolországban több helyen elüldözték az őslakosokat terrorizáló cigányságot. A románoknál nem tabu a cigánybűnözés emlegetése… - de mi vagyunk a kirekesztők.

Trianon óta ugyanazt szajkózza ma is Európa: bűnösök vagyunk. Pedig nem tőlünk származik a 100 millió áldozatot követelő kommunizmus, és 25 millió áldozatot követelő nemzeti szocializmus eszméje. Nem mi irtottuk ki az egymillió örményt. Nem mi éheztettük ki a hatmillió ukránt. Nem mi találtuk ki a gázkamrákat. Nem mi bombáztuk le Drezdát, nem mi dobtunk atombombát Hirosimára és Nagaszakira. … és olyan, józan ésszel felfoghatatlan, elemi és általános, spontán népi gyűlölködés, kegyetlenkedés, ami például az 1990-ben kirobbant délszláv háborút jellemezte, nálunk soha nem volt… Szólhatunk továbbá két falról is… úgy tűnik, nem bűnösök azok sem, akik felhúzták azokat.  Érdekes módon a berlini fal építőit máig nem büntette meg senki, ahogy Izraelben a palesztinok elkülönítésére építettet alkotóit sem…   Hogy is van ez?

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bunyevacz-zsuzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr275096918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása