HTML

Bunyevácz Zsuzsa írásai

Friss topikok

Címkék

Mi teljesült az 1848-as 12 pontból?

2013.03.15. 13:39 Bunyevácz Zsuzsa

 Mi teljesült a 1848-as 12 pontból?

1848. márciusában a pesti fiatalok 12 pontban foglalták össze azokat a feltételeket, amelyek egy szabad és független ország létrejöttéhez szerintük nélkülözhetetlenek. Nézzük, 165 évvel a forradalom után, mi teljesült ebből!

 Kívánjuk a sajtó szabadságát, a cenzúra eltörlését – írták az első pontban. Petőfi úgy látta ugyanis, hogy "logikailag a forradalom első lépése és egyszersmind fő kötelessége szabaddá tenni a sajtót". Nos, ma néhány nagy cég kezében van a világ hírügynökségeinek és médiumaiknak jelentős része. Rádió- tévécsatornák, újságok tömegei ontják híreiket. Az esetek nagy részében csak rossz hírek jutnak el hozzánk, katasztrófák, bűnesetek, terrorcselekmények, háborúk. A jó hír már nem hír… és döntő többségük nem arról szól, hogyan változtathatnánk meg a pénzoligarchia által uralt világot. A sajtó tehát nem szabad.

A második és harmadik pontban felelős minisztériumot követeltek Buda-Pesten, illetve évenkénti országgyűlést Pesten. Nem kell sokat gondolkodnunk, hogy mit érthettek ezalatt: nyilván egy olyan minisztériumot, amelyik felelősségteljes döntéseket hoz a nemzet érdekében, hogy ne Bécsben idegenek, hanem idehaza mi döntsünk a dolgainkról. Hát könyörgöm! Hogyan hozhatnánk felelős döntéseket a nemzet érdekében, amikor Brüsszel még abba is beleszól lassan, hogy milyen színű bugyit viseljünk!

 A negyedik pontban törvény előtti egyenlőséget követeltek polgári és vallási tekintetben. Hm! Malina Hedvig, temerini fiúk, magyar verések büntetlenül… és büntetlenség a 2006-os rendőrterror felelőseinek és mindazoknak, akik a tönk szélére sodorták az országot.      

Nemzeti őrsereget kívántak ötödikként – betiltott Magyar Gárda.

A közös teherviselés volt a következő kívánalom - a külföldi multinak minden jár, ha bank csődbe megy, talpra állítják… mi meg?

1848-ban az úrbéri viszonyok megszüntetése volt a cél. Ma ugyan nem úrbéri viszonynak nevezik, de a függőség megmaradt. A Világbank, IMF – mindegy minek nevezzük - próbálja eldönteni, hogy mit együnk, mennyi legyen a nyugdíjunk, privatizáljuk-e az egészségügyet, vagy legyen-e tandíj…

Esküdtszék képviselet egyenlőség alapján a következő, ami nyilván az igazságos ítélkezésre utal. De gondoljunk csak a Baumag ügyre! Ezreket fosztottak meg gyakorlatilag állami segédlettel vagyonkájuktól… de ők nem károsultak! Sőt! Nem is történt bűntény!

Nemzeti Bank volt a következő kívánság, nyilván egy a nemzet érdekében tevékenykedő, független, csak a nemzet akaratának alárendelt bankra gondoltak, ugyanis a monarchia idején közös pénzügyeink voltak az osztrákokkal. Akkor az osztrák nemzeti bank Rothschild befolyás alatt állt. Nos, a Simor András vezette Magyar Nemzeti Bankról sok minden elmondható, de a nemzeti érdekek szem előtt tartása a nemzetközi bankárvilággal szemben, aligha.

 A katonaság esküdjék meg az alkotmányra, magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a külföldieket vigyék el tőlünk – a tizedik követelés. Hát igen! Manapság magyar katonák Afganisztánban és külföldi tulajdonosi hátterű őrző-védő cégek fegyveres tagjai pedig hazánkban…

 A politikai státusfoglyok szabadon bocsátását is kérték – azért van olyan hazafi, aki nem is olyan régen még börtönben volt.

Az Unio volt az utolsó követelés. Nos, Unió ugyan már van, de nem biztos, hogy a márciusi ifjak ilyet akartak.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bunyevacz-zsuzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr145136219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása