HTML

Bunyevácz Zsuzsa írásai

Friss topikok

Címkék

Boston és Bagdad

2013.04.18. 11:25 Bunyevácz Zsuzsa

Hétfőn, április 15-én a világ két pontján is szörnyű merényletek történtek. Az egyik az Egyesült Államokban, a bostoni maraton helyszínén, a cél közelében. Legkevesebb három halott és több mint száz sebesült volt az áldozatok között. Voltak, akik életveszélyesen sérültek meg, több esetben amputációt kellett végrehajtani. Az áldozatok között gyerekek is voltak.

Aznap Irakban is volt merénylet. Legalább 37 ember meghalt, több mint 270-en megsebesültek, a tartományi választások előtt néhány nappal az ország több pontján elkövetett robbantásokban. A legtöbb halálos áldozat Bagdadban volt, ahol 21-en haltak meg, a sebesültek száma pedig meghaladta a hetvenet.

A bostoni és a bagdadi merényletekben egyaránt ártatlan emberek vesztették el életüket, sebesültek meg, vesztették el végtagjaikat, családok mentek tönkre, gyerekek vesztették el szüleiket, szülők gyermekeiket…  A nyugati világ vezető politikusai és médiája azonban nem egyformán reagált a robbantásokra. A bostoni a vezető hír napok óta. Mutatják a nyolc éves áldozatot,családját. Megszólal egy másik áldozat édesanyja, szemtanúk számolnak be az eseményről, filmfelvételeket, fényképeket látunk a helyszínről, tudósítanak a nyomozásról… A világ vezető politikusai azonnal részvétüket fejezik ki, felháborodnak – tegyük hozzá: okkal – azon, hogy ártatlan embereket gyilkolnak le, együttérzésükről biztosítják az áldozatok családtagjait…

 Az iraki áldozatok azonban, legalábbis úgy tűnik, nem érik el a nyugati világ ingerküszöbét. A legtöbb rádió- vagy tévécsatorna ha egyszer-kétszer foglalkozott vele, de keddre már elfelejtődött, vezető hír pedig nem volt. Nem mutatták az áldozatok síró családtagjait, a robbantások helyszínét napokig. A politikusok többnyire nem nyilvánították ki együttérzésüket… nem háborodtak fel azon, hogy ártatlan embereket gyilkoltak le. Ugyanígy nem beszéltek  ártatlan gyermekáldozatokról, amikor megtámadták Irakot – azóta kiderült, nem volt tömegpusztító fegyvere az országnak. Sőt! Annak idején Madeline Albright, az Egyesült Államok külügyminisztere egy amerikai országos tévécsatornában kijelentette, „megérte” az egymillió iraki gyerek halála, amit a szankciók okoztak!  A Nyugat politikusai nem hatódnak meg az izraeli katonák által megölt vagy megsebesített sok ezer palesztin gyermek láttán sem… Hogy is van ez? Az emberi élet értéke a földrajzi hosszúságtól és szélességtől függ?      

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bunyevacz-zsuzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr745232972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása